Home | Referate si Articole juridice | Drept comunitar european | Ce a reprezentat Raportul Spaak ?

Ce a reprezentat Raportul Spaak ?

By
Font size: Decrease font Enlarge font

Raportul Spaak a condus la semnarea la Roma la 25 martie 1957 a douÄ tratate de cÄtre statele membre C.E.C.O. - FranĹŁa, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg Ĺźi Italia.

ReuniĹŁi în ConferinĹŁa de la Messina, între 1-3 iunie 1955, miniĹźtri de externe ai „celor Ĺźase” au recunoscut cÄ logica între­prinderii începute în 1951 impunea depÄĹźirea C.E.C.O., extin­zând cooperarea europeanÄ la întreaga economie.

ConferinĹŁa de la Messina a reprezentat momentul ce a constituit începutul procesului de constituire a celorlalte douÄ comunitÄĹŁi europene. Cu acest prilej a fost instituit un comitet interguvernamental sub preĹźedinĹŁia lui P. H. Spaak cu sarcina de a elabora un raport asupra “posibilitÄĹŁii creÄrii unei uniuni generale economice, ca Ĺźi a unei uniuni în domeniul nuclear”.

Raportul Spaak a condus la semnarea la Roma la 25 martie 1957 a douÄ tratate de cÄtre statele membre C.E.C.O. - FranĹŁa, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg Ĺźi Italia.

Primul tratat instituia o Comunitate europeanÄ a energiei atomice (C.E.E.A.), vizând promovarea utilizÄrii energiei nucleare în scopuri paĹźnice Ĺźi pentru dezvoltarea unei puternice industrii nucleare, iar al doilea instituia Comunitatea economicÄ europeanÄ (C.E.E.), vizând o integrare economicÄ globalÄ.

Semnând tratatul C.E.E., obiectivele principale urmÄrite au fost de a se stabili o piaĹŁÄ comunÄ prin aprofundarea treptatÄ a politicilor economice ale statelor membre, de a promova o dezvoltare armonioasÄ a activitÄĹŁilor economice în întreaga comunitate, o extindere continuÄ Ĺźi echilibratÄ, o stabilitate sporitÄ, o creĹźtere acceleratÄ a nivelului de trai Ĺźi relaĹŁii cât mai strânse între statele pe care le reuneĹźte[1].

Tratatul C.E.E.A. preciza cÄ noua Comunitate are ca misiune de a contribui, prin stabilirea condiĹŁiilor necesare formÄrii Ĺźi dezvoltÄrii rapide a industriilor nucleare, la ridicarea nivelului de trai în statele membre Ĺźi la dezvoltarea schimburilor cu alte ĹŁari[2].

Cele douÄ Tratate de la Roma[3] la care se adaugÄ Ĺźi Tratatul C.E.C.O.[4] au constituit cadrul legislativ fundamental al integrÄrii economice europene[5].

 

--------------------------------------------------------------------------------

[1] A se vedea, art. 2 din Tratatul C.E.E.

[2] A se vedea, art. 1 din Tratatul C.E.E.A.

[3] Semnate la 25 martie 1957, intrate în vigoare la 1 ianuarie 1958.

[4] Semnat la 18 aprilie 1951, intrat în vigoare la 10 august 1952.

[5] A se vedea, Louis Cartou, „Comunaututés Européennes”, Dalloz, 1991, p. 51.

Share on: Post on FacebookFacebook Add to your del.icio.usdel.icio.us Digg this storyDigg StumbleUponStumbleUpon TwitterTwitter

Subscribe to comments feed Comentarii (0 postate)

total: | displaying:

Adauga un comentariu

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Va rugam sa introduceti codul pe care il observati in imaginea de mai jos:

  • Email to a friend Email to a friend
  • Print version Print version
  • Plain text Plain text
Share on: Post on FacebookFacebook Add to your del.icio.usdel.icio.us Digg this storyDigg StumbleUponStumbleUpon TwitterTwitter

Etichetat ca:

drept comunitar european, Referate Drept comunitar, drept comunitar, uniunea europeana, istoria uniunii europene, referate integrare europeana

Apreciati acest articol

5.00

Lucrari.ro - Librarie On-Line

 

Administratie publica

Agricultura / Agronomie

Criminalistica

Drept bancar

Drept civil

Drept comercial

Drept comunitar

Drept constitutional

Dreptul familiei

Drept financiar - fiscal

Drept international privat

Drept international public

Dreptul muncii

Drept penal

Drept executional penal

Drept procesual civil

Drept procesual penal

Proprietate intelectuala

Dreptul sanatatii

Dreptul mediului

Drepturile omului

Drept roman

Istoria statului si dreptului

Psihologie judiciara

Religie

Sociologie juridica

Teoria generala a dreptului

Dreptul transporturilor